Po zrušení veškerých omezení spojených s pandemií Covid-19 je poptávka v německém hotelovém trhu opět na vzestupu.
Podle průzkumu Dehoga Bundesverband hlásí 43,2 % provozoven dobrou až velmi dobrou výkonnost během velikonočních svátků. Nicméně je třeba dodat, že rostoucí náklady na energie stále více zatěžují hoteliéry a restauratéry.
Pozitivní posun oproti březnu
V dubnu byly tržby ještě 17 % pod úrovní před krizí v dubnu 2019, ale jde o pozitivní posun oproti ztrátě -27,5 % v předchozím měsíci. Jinými slovy, situace se zlepšuje, což platí zejména pro soukromou poptávku.
Pozitivní trend se odráží i ve velikonočních tržbách, které byly v mnoha odvětvích povzbudivé. Jako dobrý až velmi dobrý jej hodnotí 43,2 % podnikatelů a spokojeno je 33,2 % z nich.
„Důvěra v pohostinství roste. Zrušení koronavirových opatření v Německu vyvolává mezi hostiteli i hosty náladu optimismu. Lidé se těší, až budou moci zase svobodně cestovat,“ řekl prezident Dehoga Guido Zöllick.
Oživení přijde i v byznys sektoru
Na rozdíl od rostoucího trendu turistických cest, poptávka ze strany byznys turistů stále zaostává. Pokud jde o soukromé rezervace, 21,6 % hostitelů uvádí, že ty jsou na tom v současnosti stále špatně až velmi špatně. V podnikatelské sféře je však toto číslo více než dvakrát vyšší, a to 46,4 %, tedy téměř každý druhý.
„Vzhledem k dalšímu poklesu v počtech infekcí předpokládáme, že i korporátní sféra se začne v Německu opět hýbat,“ řekl Zöllick s opatrným optimismem.
Důležitými signály jsou podle něj velké veletrhy, které se znovu konají po celém Německu a také přivádějí mezinárodní hosty zpět do měst.
Rostoucí náklady problémem
Restauratéři se však obávají masivního růstu cen a rostoucí nejistoty. Jako největší výzvu uvádějí raketově rostoucí náklady na energii (89,4 %), následované rostoucími cenami potravin (86,8 %) a personálními náklady (64,9 %).
„Cenová spirála nemá žádný konec. Zajištění spolehlivých a cenově dostupných dodávek energie je naléhavě potřeba pro plánování našeho sektoru,“ dodal Zöllick.
Pandemie zasáhla německé odvětví pohostinství tvrději než téměř jakékoli jiné velké odvětví, řekl. Opět proto vyzval k ukončení snížené sazby DPH na stravování v restauracích.
„Zachování 7 % DPH na potraviny je zásadní pro konkurenceschopnost a budoucí bezpečnost německého pohostinství,“ uzavřel Zöllick.